INTERÈS TURÍSTIC

Les masies es troben a pocs quilòmetres del municipi de Balsareny (Bages). El delimita el riu Llobregat, el turó del castell i diverses serralades. Limita al nord amb els municipis de Navàs i Gaià. A l’est i al sud limita amb Sallent i a l’oest amb Castellnou de Bages. Si busques tranquil·litat i gaudir del patrimoni dels voltants estàs al lloc indicat.

A continuació, et proposem una sèrie de rutes per a poder descobrir l’entorn de les masies:

Castell de Balsareny

El Castell de Balsareny

El Castell de Balsareny és una fortalesa d’estil gòtic civil català ubicada dalt d’un turó, sobre el municipi de Balsareny, i datada el 951. És una obra declarada bé cultural d’interès nacional. Ha estat vinculat de sempre al llinatge dels Balsareny i es troba en un bon estat de conservació. La vista sobre el riu i el poble de Balsareny és excel·lent. Al costat mateix del castell es pot visitar la capella romànica del segle XII, amb modificacions posteriors, de la Mare de Déu del Castell.


L’ermita del Castell

Al costat mateix de la fortalesa, (en un replà que hi ha a migjorn d’aquesta) i en un excel·lent estat de conservació, s’alça la capella, un magnífic exemple de l’austeritat i la puresa del primer romànic català.
La parròquia de Santa Maria és esmentada ja l’any 1039; l’edifici actual conserva la nau central, del s.XII, rematada per un absis semicircular.


Mas de Puigdorca

Mas i antic lloc, al sector oriental del terme, a l’esquerra del Llobregat. L’església de Sant Jaume, esmentada ja el 1154, fou sufragània de la de Balsareny (11 cases el 1685); fou renovada al s.XVIII.


Església Parroquial de Santa Maria

Es troba dins l’antic terme del castell, al lloc on després sorgí l’actual població. És un edifici que va ser erigit cap a les darreries del s.XIII, però seguint encara els cànons imposats pel romànic. Els segles XVI-XVII s’hi feren importants reformes.


Fortí del Maurici

Fortí situat damunt del serrat del Maurici, del qual pren nom. Es troba a prop del poble, al costat de la carretera que va cap a Súria i a l’altra banda de l’actual Eix del Llobregat.


Sant Esteve de la Colònia Soldevila

Documentada al 1038, l’església romànica de Sant Esteve, situada a la colònia tèxtil del mateix nom, és un altre monument digne d’admiració.
S’hi han fet restauracions que permeten descobrir una part de l’antiga edificació.


Sant Vicenç de Ladernet

Tot i trobar-se en estat ruïnós, es pot apreciar encara amb total claredat l’estructura i gran part de l’interior d’aquesta església preromànica, situada en un indret emboscat, estès a la riba esquerra de la riera de Conangle, propera al mas Candàliga i sota la torre de Castellnou, a la banda ponentina del terme.

El lloc i l’església apareixen citats el 1035. Hi ha la tradició d’haver-se aplegat en aquesta capella, vers els segles XVI-XVII, un petit grup de donades.